Bahan Roti Paun :
(dpt 18 biji....bergantung pd saiz )
6 cawan tepung gandum - guna tepung roti
1 � cawan susu cair/ susu segar
� cawan gula halus
1 paket (11 gm) yis
3 biji telur
� cawan mentega, dicairkan - pakai marjerin je...
sedikit pewarna kuning - sy tak letak
Cara-caranya buat Roti Paun :
1. Campurkan susu cair/ susu segar, telur, gula dan yis. Kacau sehingga sebati dan biar yisnya berbuih sedikit.
2. Kemudian campurkan mentega yang telah dicairkan dan sedikit pewarna kuning.
3. Masukkan tepung kedalam bread machine dan uli sehingga ia menjadi doh yang lembut dan sebati. - sy pakai mixer
4. Perapkan adunan sehingga ia naik dua kali ganda. Bila adunan telah naik dua kali ganda tumbuk doh dan uli lagi.
5. Kemudian ambil setiap doh adunan seberat 80 gram dan bentukkan bulat.(sy buat doh dlm 60 gm je)
6. Sapukan loyang bulat dengan mentega dan susun doh yang telah dibulatkan ke dalam loyang.
7. Perap lagi doh sehingga ia naik dua kali ganda. Setelah doh naik letakkan sedikit mentega diatas doh roti. Bakar dalam ketuhar pada suhu 160 � 170�C selama 20 minit sehingga ia kekuningan.
8. Keluarkan dari ketuhar dan sapukan dgn marjerin supaya permukaannya nampak berkilat...
Resep Dan Cara membuat Roti Paun
4/
5
Oleh
Intan HD